Yeni Hayat


Kitap Adı: Yeni Hayat
Yazar: Dante
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları 
Sayfa Sayısı: 71
Puanım: 5/5

Arka Kapak;

Dante, büyük yapıtı 'İlahi Komedya'yı hazırlayan kitabı 'Yeni Hayat'ı 1292'de yazmaya başlamıştı. Beatrice ile tutkulu serüveninin izlerini taşıyan kitap, yazılış özellikleri nedeniyle modernlere de öncülük etmiş bir yapıya dayanır. İlk kez dilimize çevrilen 'Yeni Hayat' klasik Avrupa edebiyatının temel metinleri arasında yer alıyor.


Kitap Hakkındaki Yorumum
Dante. Yeni Hayat bitti. #kitapyorumu
71 sayfa, kısa bir kitaptı. Aslında amacım İlahı Komedya'ya başlamaktı. Araştırınca önce okumam gereken kitabın Yeni Hayat olduğunu öğrendim. Çünkü İlahi Komedya'ya giriş niteliğinde bir kitap. Önsözü de mutlaka okunması gerekiyor, Yeni Hayat kitabının ayrı bir kitap niteliği taşımadığını alıntı kitabı olduğunu belirtiyor. Ayrıca edebiyat tarihinin ilk otobiyografik kitabı niteliği de mevcut. Dante'nin Beatrice ile aşkına değiniyor. 
Sonelerden ve bu sonelerin açıklamalarından oluşuyor.  İlahi Komedya'yı okumak istiyorsanız ya da okuyacaksanız öncelikle Yeni Hayat'ı öneririm. Aşk ağırlıklı ancak günümüz aşkı anlatılmadığı için sonelere kendimi kaptırdım. Hele bir tanesini çok beğendim. 
"Bütündür Aşk ile soylu yürek, 
 bilgenin dediği gibi şiirinde,
 öyle ki yoksa biri yaşayamaz öteki,
 ustan yoksun ussal bir ruh gibi.
 Doğa yapar onları hazır olduğunda aşka,
 Aşk efendidir yürekse onun evi, 
 uyur ve dinlenir orada,
 bazen kısa bazen uzun süre..."

Yorumlar

Popüler Yayınlar