1. Manga


Kitap Adı: 1. Manga
Yazar: Walter Dean Myers
Yayınevi: On8 Kitap
Sayfa Sayısı: 293
Arka Kapak;

Büyükannemin bu saçmalığa kafası yatmayacak, dedi Darcy. Benim de kafam yatmıyor ki. Burada oturmuş, kim olduğunu bilmediğimiz düşmanlar ve kim olduğundan emin olmadığımız dostlar hakkında konuşuyoruz. / Bize düşense, dedi Pendleton, önümüze çıkanı öldürmek ve ayrımı Tanrının yapmasını istemek. / Başımı çevirip ona baktım. Gülümsemiyordu. Söylediğinde samimiydi. 
Kod adı: Irakı Özgürleştirme Operasyonu. Amerikan ordusunda görevli genç askerler içinse bunun tek bir adı var: Savaş. Halkı kazanarak barışı kurmakla görevlendirilmiş Sivil İşlerdeki askerler, kendilerine tanımlanan bu kazanım sürecinde verilecek ya da tanık olunacak kayıpların henüz bilincinde değiller. Birinci ağızdan anlatımlar, şaşkın zihinlerde parlayan soru işaretleri, ölümün yüzü ve kokusu, korku dolu bekleyişler, hepsi de mektuplarda hayat buluyor. Kafalar karışık. Düşmanın bile kim olduğu belli değil. Ya dostlarımız? Onların kim olduğu belli mi? 
Gençlik Edebiyatı Elçisi seçilen Walter Dean Myers çağdaş bir savaşa, o savaşta görev alan gençlerin gözünden, sıfır yükseklikten bakıyor. Yazarın Türkçe yayımlanan ilk romanı Canavar da bir ON8 kitabı

Kitap Hakkındaki Yorumum;

1.Manga bitti. 
"Şimdi de çocuklar, tıpkı abileri gibi aynı şeyi soruyor. Bizi neden öldürmeye geldiniz?"
  Amerika askerlerinin Irak'ı özgürleştirme Operasyonu dört aşamadan meydana geliyor. 1- Bölgenin tanınması,2-Savaş alanının hazırlanması, 3-İktidar rejiminin yıkılması ve 4.! Kitap genel olarak dördüncü aşama üzerine kurulu. Yani başarılı bir demokrasinin kurulması. Amerikalı askerler üzerinden konu anlatıldığı için genel olarak tek bir taraftan bakılmış olaya ancak Irak tarafından da olayları yorumlamış. Sonuçta hep zarar gören ortada kalan kesim. Robin namıdiğer Serçe, 1. Manga da asker. Amcası Richie 'de Vietnam da askermiş. Kitapta Robin amcası anne-babası ile mailleşiyor. Ancak Robin'in babası Irak'a gitmesini istemiyor-duz Özgürleştirme operasyonu dense de bu aslında bir savaş. Çocukların, askerlerin ve sivillerin öldüğü yıkım dolu bir savaş. Amerikalılar geldiğinde sevinen Iraklılardan tutun, Amerikaya ülkemizi teslim etmeyeceğiz savaşacağız diyen Iraklılara kadar her kesimden insanı bünyesinde barındırıyor. Tabi burda şanslı olan taraf Amerikalılar çünkü teknolojik ve yiyecek olanakları çok. Irak'ta ise ölüm ve yıkım var. Kitapta en çok Jonesy karakterini sevdim. Çünkü içindeki merhabeti dışarı vurmaktan çekinmeyen biri. Irak savaşına katılan askerlerin deneyimleri ile yazılmış bir kitap. Ama dediğim gibi genel olarak Amerika tarafı ağır basıyor.
"İnsanlar savaşır, devletler kazanır , her şey ölür."
"Hayatlarımıza, en az sizinkiler kadar değerliymiş gibi davranın."


Yorumlar

Popüler Yayınlar