Adem'den Önce



Kitap Adı: Adem'den Önce
Yazar: Jack London
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 125
Arka Kapak;

Jack London, bu romanında çağının bilimsel verilerinden ve özellikle Spencer, Darwin ve Huxley'den yararlanarak ilkel yaşamı ve insanın insan olma serüvenini acılı bir dille anlatır. 'Ademden Önce'de anlatılan olaylar öylesine canlı, öylesine etkilidir ki, okur zaman zaman kitabın akışına kendini iyice kaptırarak, insanoğlunun ilkel bir yaratık halinden insan haline dönüşümünü görür gibi olur. Jack London bu yapıtıyla ulaştığı başarının farkında olduğu içindir ki coşkuyla açıklamıştı bunu: "Gelmiş geçmiş en ilkel öykü budur."

Kitap Hakkındaki Yorumum;

Ademden Önce. 
Jack London'ın okuduğum ilk kitabı ve fazlasıyla ilginç yer yer karmaşık. Evrim'e inanmayan bir insan olarak zevkle okudum. Hatta rüyalarla ilgili kısmı o kadar hoşuma gitti ki okurken sayfalar su gibi aktı. En sevdiğim karakter kesinlikle Sarkıkkulak oldu. Kuzey doğuda yaşayan Ateş Adamlar, köpek evcilleştirmeleri, kaplanla alay etmeleri... zaten üç farklı toplum var. Ateş Adamlar, Orman Adamları ve Mağara Adamları. Sadece karınlarını doyuran, vahşi hayvanlardan kaçan varlıklar olmaktan çıkıp düşünebilen bir insan olma yolculuğu. Ha birde Tezayak var. Çok başka özellikleri olan bir dişi😊Bazı bölümleri hayal gücümü zorlasa da otobüs yolculuğu sırasında okudum bitti. O dönemin insanlarının yaşantı şekilleri yüksek ağaçlarda yaşamaları, sürü halinde yaşamaları olsun kitap o kadar canlı ki etkilenmemek mümkün değil. İnsanoğlunun günümüz insanı haline gelmeden önce ilkel halini anlatıyor ve bu ilkel varlıkların nasıl insan haline büründüklerini. London'ın üslubunu da beğendim. Sanırım okuyacağım son kitabı olmayacak. London kitabı için şöyle demiş' gelmiş geçmiş en ilkel öykü'
Alıntı;
"Yüzme konusunda hiçbir şey bilmiyorduk. Yüzmeyi içgüdüsel olarak bilen hayvanlardan çok ileriydik ama insan olarak da güzme konusunu bir sorun olarak ele alıp çözümleyecek kadar gelişmemiştik....... Sarkıkkulak bir buluşta bulundu. El ve kollarını kürek gibi kullanarak kütüğü harekete geçirdi."

Yorumlar

Popüler Yayınlar