Tormesli Lazarillo


Kitap Adı: Tormesli Lazarillo
Yazar: İmzasız basılmıştır
Yayınevi:  Can Yayınları
Sayfa Sayısı:  65
Arka Kapak;


XVI. yüzyıldaki ekonomik kriz sebebiyle İspanya'nın her köşesinde açlık ve sefalet kol gezmekteydi, bu durumun bir ahlaki çöküntüyü de beraberinde getirmesi kaçınılmazdı. İspanyol toplumundaki bu maddi ve manevi çöküntünün ortasında, 1554 senesinde, sonradan pikaresk roman adı verilecek olan yeni bir anlatı türünün ilk örneği olan Tormesli Lazarillo ortaya çıktı. Din adamlarının ahlaksızlıklarına bolca yer veren bu eser, engizisyonun hışmına uğramamak için imzasız olarak basıldı.

Sefiller, dilenciler, dolandırıcılar ve kimsesiz çocuklarla dolu bir dünyayı tüm çıplaklığıyla sergileyen Tormesli Lazarillo, dönemin İspanyol toplumuna ayna tutan bir klasik.



Kitap Hakkındaki Yorumum;

Tormesli Lazarillo bitti. 
Okurken bol bol tebessüm ettiğim kısa ama çok güzel bir ekitaptı.😊 Lazarillo'nun başına gelmeyen kalmadı diyebilirim. Konusu itibariyle açlık yoksulluk ve papazlara duyulan güvensizliği, din adamlarının kandırmacalarını işliyor. Yayın tarihi 1554 yılı kitabın ve yeni bir anlatı türünün ilk eseri.Pikaresk türünün. Yayınlandığı dönemde imzasız olarak basılmış çünkü din adamlarının ve engizisyonun tepkisini çekmemek için çünkü yazar bolca sahtekarlıklara değinmiş. Tormesli Lazarillo'nun bir çok efendinin hizmetine girerek yaşadıkları anlatıyor misal kör bi efendisi oldu sonra günahları affeden belge taşıyan bir din adamının, kibirli bir fakir efendisi de oldu. Yaklaşık yedi sekiz efendiye hizmet ederek yaşadıkça tecrübeler kazanan Lazarillo hayatı çoğunlukla açlık ile baş etmeyr çalışarak geçiriyor. Dediğim gibi yer yer tebessüm ettiren bir kitaptı. Ben çok beğendim. Tavsiye ederim.

Yorumlar

Popüler Yayınlar