Dışarıdakiler




Kitap Adı:  Dışarıdakiler
Yazar: S.E. Hinton
Yayınevi: Martı Yayınları
Sayfa Sayısı: 208
Puanım: 4/5



Arka Kapak;



   Tüm zamanların en çok satan genç yetişkin romanı

  Dışarıdakiler, S. E. Hinton henüz üniversite öğrencisiyken yayımlandı ve kısa sürede büyük etki yarattı. Bugüne kadar on beş milyondan fazla basılan kitap, tüm zamanların en çok satan genç yetişkin romanıdır. Kitap ayrıca Francis Ford Coppola’nın yönettiği; Tom Cruise, Matt Dillon ve Rob Lowe gibi yıldızların oynadığı bir filme uyarlanarak çok daha geniş kitlelere ulaştı. Dışarıdakiler’le tanınıp ünlenen S. E. Hinton çok geçmeden “Gençliğin Sesi” olarak anılmaya başladı.

  Dostluğa ve Ait Olmaya Dair Yüreğinizi Isıtacak Bir Kahramanlık Öyküsü

  Ponyboy’a göre dünyada iki çeşit insan var: her şeyi yapabilecek güce sahip, zengin ve şımarık Sosyetikler ile her zaman arkalarını kollaması gereken, hayatın pek de iyi davranmadığı Yağlılar.

  Ponyboy, tüm zorluklara rağmen Yağlı olmaktan dolayı mutlu. Çünkü pek çok sıkıntının yanında; sevginin, kardeşliğin ve dostluğu gerçeğini yaşayabildiği samimi bir dünyası var. Kendisine ve sıkı sıkıya bağlı olduğu iki ağabeyi ile dostlarına saldırmaktan zevk alan Sosyetiklere karşı hep bir mücadele halinde. Ama olsun, bu da bir Yağlı olmanın vazgeçilmez kuralı.

  Derken bir gece vakti, birilerinin fazla ileri gitmesiyle Ponyboy’un dünyası tepetaklak oluyor.
 (Tanıtım Bülteninden)



Kitap Hakkında Yorumum;


   Kitaba başladığım anda bir eksiklik hissettim. Anlamlandıramadığım bir şey vardı. Kitabın sonuna kadar da bu durum devam etti. 
Kitabı ilk olarak incelemem gerekirse görseli çok güzel. İç kapaktaki yazılar kitaba ayrı hava katmış ve dokusu çok iyi.
   Konusuna gelirse insanı sıkmıyor ve yazar olay döngüsünü iyi işlediği için acaba Ponyboy'a ne olacak? Yağlılar ne yapacak diyerek okudum. Aah bir de duygulandım. Gözlerim doldu.
'O anda Johnny'nin gözleri parladı. Dally onunla gurur duyuyordu ve Johnny'nin hayatı boyunca istediği tek şey bu olmuştu.
"Ponyboy."
"Her zaman parla Ponyboy. Altın gibi parla..." Yastık bir an hafifçe çöker gibi oldu...'
Ponyboy'un da içinde yer aldığı Yağlılar ile Sosyetikler grubunun çatışmalarını ele alıyor kitap. Sosyetikler adından da anlaşıldığı gibi zenginler, arabaları var. Yağlılar serseri, kavgaya karışıp hapse düşen çocuklar. Evet çocuklar çünkü yaşları 13-20 arasında. Sigara içip sokaklarda insanlara sataşıyorlar. Ancak Yağlılar bela değil aslında onlar çok hassas ve birbirlerine sonsuz sevgi ile bağlı. Bu çocukların duyguları insanı hüzünlendiriyor. Ailesi tarafından sürekli şiddete maruz kalanlar, ölümden dönenler daha bir çok şey... 
Kitabın okuyucuya sunduğu dostluk, bağlılık, arkadaşlık , acı , korku kavramları güzelce işlendiği için gençlerin okumasını öneriyorum. Arkadaşları için her şeyi feda etmek. Kaçmak. Teslim olmak. Ölmek ve daha fazlası... Kitabın son cümleleri ise ayrı hoşuma gitti ben nedense bu tarz döngüleri çok seviyorum.😍


Yorumlar

Popüler Yayınlar